Historie

Rijksmonument

Het gebouw waarin het Willibrordus Business Centrum (WBC) gevestigd is, is een rijksmonument. Het monumentale gebouw werd in maart 1940 in gebruik genomen. Als onderdeel van het Landgoed Willibrordus was het tot een aantal jaren geleden het hoofdgebouw van GGZ NHN, de voormalige Sint Willibrordus stichting.
De Sint Willibrordusstichting werd in 1929 door de congregatie van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Heiloo gesticht.

Congregatie van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Maandagmiddag 25 november 1929. Om precies 13.08 uur arriveren twee broeders van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Heiloo.
Het is een bijzondere dag voor de broeders. Zij herdenken niet alleen de sterfdag van hun stichter, Stephanus Modestus Glorieux, een Vlaamse priester, maar op die dag begint ook het jubeljaar: het jaar waarin het honderdjarig bestaan van hun Congregatie wordt gevierd. De twee broeders hebben echter geen tijd om feest te vieren. Zij moeten aan het werk. Ze gaan naar een klein tuindershuisje aan de Oosterzijweg, waarin wit zand op de tegelvloer ligt.

Broeder Junianus, drie dagen eerder gearriveerd, ontvangt hen met plezier. Want met de komst van zijn medebroeders start in feite zijn Stichting St. Willibrordus. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. De congregatie heeft een eigen psychiatrische inrichting opgezet volgens de modernste inzichten. Daar kunnen de broeders de principes van hun kloostergemeenschap – zorg geven aan de meest behoeftigen en armen – gestalte geven.

De bouw van de koepel
De koepel anno 2020
Scroll naar boven